Premiere tehnologice în domeniul ambalării produselor din carne

Premiere tehnologice în domeniul ambalării produselor din carne

 

Până acum, anul 2016 s-a arătat a fi plin de premiere tehnologice, pe segmentul ambalării cărnii și a produselor din carne. Desigur, vârful lansărilor l-a reprezentat târgul de la Frankfurt, IFFA. Dar, acela nu a fost singurul moment. Ca notă dominantă însă, putem remarca preocuparea pentru extinderea duratei de valabilitate a produselor la raft și tendința tot mai accentuată de orientare spre clean label.

1iffa

IFFA 2016

Tehnologia VSP, vedeta anului

 

În aproape toate categoriile de produse alimentare de astăzi, tendințele de consum indică orientarea spre clean label, comoditate, reducerea risipei de alimente. Alături de acestea, siguranța alimentară și durabilitatea sunt de concepte de bază în elaborarea de noi tehnologii, în formularea ingredientelor, prelucrarea și ambalarea produselor alimentare complementare.

6picture_6_sealpac_trayskinr_packaging_for_fresh_meat

Bariera TraySkin cu peliculă transparentă de la Sealpac sigilează produsul direct în tavă

 

O mare parte a echipamentelor lansate în acest an, cu precădere la IFFA, au vizat operațiuni de ambalare primară: MAP, pe orizontală și verticală f/f/s, termoformare, ambalare în vid, și etanșare. La rândul lor, furnizorii de materiale s-au axat pe filme rigide, flexibile și etichete.

8picture_2_sealpac_pro14-thermoformer

Termoformare cu PRO14

8bemis_skintite

Sistemul Bemis SkinTite poate fi utilizat la termoformare și ambalare in vid pentru preparate refrigerate sau congelate, carne, pește și păsări de curte

 

O singură tehnologie a părut, însă, să domine în rândul propunerilor: ambalarea în vid VSP în tăvi termoformate. Deși nu este nou, formatul a devenit recent tot mai popular în Europa, fiind în creștere și în Statele Unite. VSP se întâlnește în aproape toate tendințele de consum de astăzi. Scoaterea oxigenului din ambalaj prin vacuum, elimină nevoia de conservanți și extinde durata de viață la raft de până la trei-patru săptămâni, diminuând în mod semnificativ și risipa de alimente. Accentuarea siguranței produsului, prin tehnologia VSP, determină un impact mare la raft, oferint un efect 3D care să permită produsului să stea în poziție verticală, în în condiții de refrigerare sau așezat pe stativ.

9schur_octopus

Tavă  VSP pentru caracatiță  Foncasal din Spania

 

Consumatorii doresc confort

 

“Confortul este o altă tendință de consum”, a explicat Marcel Veenstra, Marketing & Communications Manager Sealpac Intl, citat de Packaging Strategies. “Oamenii de azi nu au timp să gătească. Cumpărând produse ambalate cu tehnologia VSP, consumatorul le poate pune alimentele direct în cuptorul cu microunde, mai ales că, pentru ventilare există mai multe soluții”, a adăugat oficialul Sealpac. Tehnologia de termoformare VSP poate reduce, de asemenea, utilizarea materiilor prime pentru ambalatori, un factor care a condus, de exemplu, la creșterea popularității unor astfel de ambalaje în Regatul Unit.

7_webomatic_tl-750

Noul sistem de ambalare in vid, TL 750, complet automat  de la WEBOMATIC

Pentru a fi mai convingători, la IFFA, specialiștii Sealpac SEALPAC A6, o mașină modulară complet automatizată care sigilează până la 90 tăvi/min. și care poate utiliza o mare varietate de forme și mărimi de tăvi, precum și materiale etanșabile. Unul dintre formatele produse de aparat este pachetul TraySkin® Sealpac. În timpul procesului de ambalare, sistemul OnTrayCut SEALPAC produce o tăietură precisă, în film, pentru o ambalare atractivă, cu funcționalitate de deschidere ușoară. Pachetele TraySkin sunt disponibile pentru produse cu o proeminență de până la 90 mm.

5picture_7_sealpac_a6_traysealer

Mașină modulară complet automatizată care sigilează până la 90 tăvi/min

 

Seria Pro, de la Sealpac

 

Sealpac a prezentat, de asemenea, linia din seria PRO, de termoformare modulară. Varianta PRO10 este recomandată companiilor mici, iar PRO14, pentru operațiuni de mare putere. Mașinile sunt caracterizate prin flexibilitate, utilizând filme cu lățimi de 460 mm, pentru a permite o gamă largă de formate. PRO14 poate realiza operațiuni de ambalare flexibilă cu vid și MAP (film rigid), prin aplicarea tehnologiei ShrinkStyle® Sealpac, care combină un film pentru cavitate termoformată, cu tehnologia de contracție. Aplicațiile seriei PRO includ carnea, fructele de mare, cartofii, snacks-urile, și produse de panificație. Cu ShrinkStyle se poate ambala, atât carne proaspătă și brânzeturi, cât și carne procesată și păsări de curte.

7picture_1_sealpac_pro10-thermoformer_

Sealpac PRO10

Surse: infopack.ro, packworld.com

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.