Hârtia de ambalat care stochează energie

Hârtia de ambalat care stochează energie

hartie energie

Hârtia a avut în istorie mai multe utilități. Aceasta a fost folosită pe post de suprafață de scriere, cartuș pentru arme și chiar material din care să construiești jucării. Recent, suedezii au descoperit că hârtia poate fi folosită de asemenea și pe post de baterie.

Un grup de cercetători suedezi, de la Universitatea Linkoping, au creat un sortiment de hârtie care are capacitatea neobișnuită de a stoca energie. În compoziția hârtiei denumite Power Paper se regăsește un compus nanocelulozic și un polimer conductor.

Făcută din nano celuloză și polimeri conductori, această hârtie specială pretinde că este compatibilă cu cei mai buni super-condensatori valabili pe piață. Aceasta nu are doar calitatea de a stoca energie, ci și de a rezista câtorva sute de cicluri de încarcare-descarcare pe durata câtorva secunde.  Capacitatea de stocare este similară celei a unor condensatori performanți. Numită ”super-hârtie”, noul material inedit pe bază de celuloză este dezvoltat să ofere noi metode de a stoca curent fără să afecteze mediul din jur. Spre deosebire de bateriile clasice care pot afecta în mod grav mediul înconjurător atunci când intră în starea de degradare, ”super-hârtia” va acționa ca orice material biodegradabil, ne-punând în pericol mediul din jur cu substanțe chimice.

 hartie energie1

 

Din cauza prezenței celulozei și a stratului subțire de polimeri, este de nevoie de apă pentru ca hârtia să acționeze ca un electrolit. De vreme ce nu sunt prezenți acizi sau fier în hârtie, nu există pericolul unor efecte nedorite dacă hârtia se îndoaie sau își modifică forma.

De exemplu, o suprafață de 15 centimetri formați din această hârtie poate stoca 1 Farad. Până acum cea mai mare cantitate de energie stocată într-un mediu organic este de 1 Amper. ”Bateriei” din hârtie îi ia câteva secunde să se încarce și poate fi descărcată de aproape o sută de ori până când devine inutilă.

hartie energie 3

 

Foaia de hârtie-condensator testată în laboratoarele din Suedia are culoarea neagră și măsoară 15 centimetri diametru, la o grosime de câteva zecimi de milimetri. Pentru fabricarea colii, nanofibrele sunt îmbibate într-o soluție conținând un anumit polimer conductor. Deocamdată această hârtie a fost confecționată artizanal, dar se pretează la serii industriale.

Cercetările au fost finanțate de Fundația Suedeză pentru Cercetări Strategice iar acum echipa de cercetători suedezi încearcă să construiască ustensile de fabricație pentru a putea produce această hârtie în masă. Dacă oamenii de știință vor avea succes e posibil să asistăm în curând la apariția primelor baterii din celuloză și polimer în telefoane.

 

Surse: playtech.ro, infopack.ro

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.