Ambalajul

Ambalajul

Ambalajul

In prezent nu ne putem imagina consumul fara ambalaje, acestea fac parte din viata de zi cu zi, astfel ca aproape toate bunurile ajung la consumatori ambalate. Ambalajele protejeaza produsele, asigura o manipulare mai usoara, ofera informatii importante despre produs, si nu in ultimul rand le prezinta intr-o forma cat mai atractiva.

Conceptul dezvoltarii durabile atat de bine cunoscut in prezent, se sprijina pe cei trei piloni pentru a asigura echilibru intre dezvoltarea economica, echitatea sociala si protectia mediului. Ambalajele ca produse, prin rolul pe care il au incorporeaza toate cele trei componente.  Din punct de vedere economic in lipsa ambalajelor activitatea ar fi mai putin eficienta, riscul privind igiena si siguranta alimentara ar creste, si in plus ar genera o risipa de resurse precum si o crestere importanta a cantitatii de deseuri generate, in primul rand a celor alimentare.

Este foarte importat ca de la inceput sa se sublinieze rolul principal pe care il joaca ambalajul, acela de a proteja produsul. A privi ambalajul in mod izolat este gresit. A reduce ambalajul in mod excesiv poate conduce la deteriorarea produsului, caz in care beneficiile atat economice cat si de mediu sunt cu mult depasite de pagubele generate. Pe de alta parte supraambalarea unui produs nu face decat sa genereze costuri suplimentare cu ambalarea, transportul, depozitarea , manipularea, precum si cu gestionarea acestuia cand ambalajul devine deseu. Din acest considerent, atunci cand analizam ambalajul pe intregul ciclul de viata si decidem asupra folosirii unui anumit tip de ambalaj e necesar sa existe o abordare complexa, iar alegerea indicatorilor relevanati este determinanta. (sursa: prevenireambalaje.ro)

Share this post

Comment (1)

  • Florin Matei Reply

    Blogul vostru este extrem de interesant! Voi intra aici, la voi, cât mai des. Multă baftă!

    14 februarie 2013 at 15:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.