K Düsseldorf 2016 – inovații și progres tehnologic
Mai mult de 3.000 de companii din industria materialelor plastice și a cauciucului vor prezenta, în luna octombrie, produse, servicii, aplicații și soluții pentru industrie și sectoarele beneficiare. Numărul vizitatorilor de specialitate din întreaga lume va depăși, la această ediție, 221.000.
Într-o lume în care activitatea oamenilor și confortul cotidian ar fi greu de imaginat în absența plasticului și cauciucului, producătorii, furnizorii și industriile beneficiare ale tehnologiilor și soluțiilor se întânesc, la Düsseldorf, din 3 în 3 ani pentru a discuta despre viitor.
Plastics shape the future
La K 2016 va fi prezentat întregul flux tehnologic și economic, de la pregătirea și procesarea materiilor prime și a materialelor auxiliare, trecând prin producția de componente, semifabricate și produse finite, până la soluțiile de optimizare a proceselor, creștere a eficienței și profitului, securitatea muncii și reciclare/protecția mediului. De aceea, sunt așteptați specialiști din toate sectoarele industriale ce prelucrează sau utilizează plastic sau cauciuc: auto, construcții de mașini, energie, petrochimie, construcții, electrotehnică și electronică,, transport aeronautic, agricultură, medicină, ambalaje. logistică.
Printre tematicile-cheie ale K 2016 se numără Producția zu Zero Erori, care înseamnă economie globală de material și reducerea costurilor, ceea ce conduce la mai mult profit si creșterea competitivității în contextul concurenței internaționale.
3D fab+print
Despre nicio altă tehnologie nu sediscutăla fel de înfocatîn industrie precum despre cea de imprimare 3D. În întreaga lume, procesatori de materiale plastice, designeri, benficiari din domeniul ambalajelor, industriei auto, celei aerospațiale, dentiști și producători de tehnică medicală, precum și companii din domeniul constructiilor de mașini sunt extrem de preocupați de imprimarea 3D. Messe Düsseldorf a patentat acum trei ani marca 3D fab+print, în care a recunoscut un remarcabil potențial pentru viitor, căreia îi dedică un focus special. Împreună cu KCI Publishing BV, Messe Düsseldorf pune la dispoziția celor interesați, pe portalul www.3dfabprint.com, informații despre tehnologii foarte noi, laolaltă cu viziuni și bune practici sintetizate de specialiștii domeniului. Expozanții K 2016 care vor prezenta soluții pentru această arie de interes se vor regăsi într-o broșură tipărită specială, separat de catalog.
Materiale plastice bio
Materialele bio – ca înlocuitori și alternativă parțială la plasticul tradițional – s-au bucurat de multă atenție din partea specialiștilor în ultimii ani. Argumentele pro și contra, rolul noilor materiale și potențialul pieței în deceniile care vin – atât în cazul plasticului cu componente organice, cât și al celui biodegradabil – aprind discuțiile între specialiștii acestui sector extrem care lucrează pentru viitorul omenirii. Cei care doresc să se informeze cu privire la potențial și oportunități vor găsi la K 2016 numeroase posibilități la standurile expozanților. În plus, publicația Bioplastics Magazine, în colaborare cu Messe Düsseldorf, va organiza trei manifestări: începând cu 20 și până pe 22 octombrie inclusiv, în fiecare dimineață va fi oferit Bioplastics Business Breakfast, cu informații noi și interesante și schimbuir de experiență pentru specialiști.
Modificarea, aditivarea și funcționalizarea matricilor în elementeproiectate conform exigențelor individuale ale beneficiarului, sub aspect structural și funcționalstau astăzi în centrul activităților procesatorilor de materiale plastice. Principalele preocupări ale prezentului sunt certificarea pentru contactul acestor materiale cu produse alimentare și apa potabilă, cu medicamente și alte produse farmaceutice sau cosmetice, precum și stabilizarea structurilor ce urmează să fie folosite, din ce în ce mai frecvent, în contexte ce presupun temperaturi ridicate, necesitând, în același timp, fiabilitate și viață lungă, de ex. în electronică sau iluminat. Pe lângă conductibiliatea termică reglabilă, sunt, de foarte multe ori, solicitate și alte proprietăți, cum ar fi conductibilitate electrică reglabilă, rezistență electrică și altele. În mod similar se petrec lucrurile și în cazul cauciucului: producătorii și procesatorii pun mult Know-how în melanjurile lor ce stau la baza semifabricatelor, componentelor și produselor finite, mai ales atunci când acestea sunt utilizate pentru furnizarea apei potabile sau, în combinație cu alte elemente sau materiale, pentru echipamente și costume ignifuge.
În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre noutățile foarte interesante ce vor focaliza atenția specialiștilor din domeniile beneficiare la K 2016:
- un nou tip de tranzistor pe baza de grafen, cu un consum extrem de mic de energie
- baterii lichide: MIT propune un ansamblu inert electric de forma unei clepsidre care conține anodul și catodul în stare lichidă, seprațai de o membrană. Tehnologia poate utiliza o varietate de formule chimice, inclusiv aceiați componenți folosiți deja la bateriile cu ioni de litiu
- strat intermediar din nanoparticule de aur cu rol de nanoantenă pentru celule fotoelectrice realizate în totalitate din material solid
Science Campus: Dialog între cercetare și economie
Science Campus le facilitează vizitatorilor și expozanților K 2016 o privire succintă de ansamblu asupra activităților de cercetare științifică din domeniu și rezultatelor acestora precum și stabilirea de conexiuni directe între companii și instituțiile de învățământ. La această ediție vor paticipa 24 de organizații de prestigiu din Europa. Science Campus se va centra pe patru tematici principale, acelea care vor influența hotărâtor evoluția pieței în următorii ani:
- eficiența utilizării resurselor
- digitalizarea fluxului de producție / Industry 4.0
- materiale noi cu proprietăți avansate
- structuri ușoare
Printre atracțiile acestei ediții a târgului se va număra și Gummistraße(Magistrala cauciucului),
Protejarea mediului prin eficientizare și optimizarea utilizării resurselor materiale
În realitate, eficientizarea consumului de materiale aduce adesea dupăsine o rentabilitate considerabil mai mare decât ar determina unconsum energetic mai mic cu câteva puncte procentuale (pentru căsuntem dejaaproape de limita fizică aacestuia). Chiar dacă preocupările se situează frecvent în zona reduceriiconsumului energetic, sunt din ce în ce mai solicitate sisteme și soluțiipentru micșorarea timpilor de prelucrare. Acest lucru este valabil în egalămăsură pentru fabricarea prin injecție atât a maselor plastice cât și aproduselor din caucicuc. Ca exemplu concret, în cazul injecției, în mod similar cu tehnica de tipcanal la cald din cazul termoplastelor, există tehnica de tip canal la recepentru elastomeri.
Sursa: infopack.ro
Lasă un răspuns